keskiviikko 21. lokakuuta 2015

Karhunvatukkakakku

KakkuKatrin blogissa olen ihaillut ihanaa kerroskakkua, jolla hän osallistui DanSukkerin järjestämään kakkukilpailuun ja voitti sen ansaitusti. Kakku on kaiken kaikkiaan ihanan näköinen ja taatusti herkullisen makuinenkin. Tästä otin innoitukseni kakkuun, joka minulta taannoin tilattiin erään ihanan naisen juhliin. Toiveena oli suklaapohja gluteenittomana ja jotain tuoretta kotimaista marjaa, mitä olisi saatavilla vielä hyvin. Ja laktoositonta tietysti piti myös olla. Suklaapossun herkkuohjeiden joukosta löysin marenkisen vadelmamoussen ohjeen, jonka muokkasin haluamiani marjoja vastaavaksi. Tällaiseen reseptiin sitten viimein päädyin:


Pohja:
6 kananmunaa
2 dl sokeria
1½ dl perunajauhoja
1 dl gluteenitonta jauhoseosta
5 rkl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta


Vatkaa huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää siivilöiden muna-sokerivaahtoon. Sekoita vain sen verran, että ainekset tasoittuvat. Kaada taikina  leivinpaperilla vuorattuun, voideltuun vuokaan ( 24 cm halkaisijaltaan). Paista kakkupohjaa 175 asteisessa uunissa alimmalla tasolla n. 35 minuuttia tai niin kauan, kun tikkuun ei enää tartu taikinaa.
Anna jäähtyä kunnolla ja leikkaa sitten kolmeen osaan. 

Tee täyte.


Karhunvatukkamousse:
60 g valkuaista (n. 2 valkuaista)
1.25 dl sokeria
n.2 dl paseerattua karhunvatukkasosetta ( n.400 g kokonaisia karhunvatukoita ennen paseeraamista)
2 rkl maissitärkkelysjauhoja
2 rkl vettä
  3 dl vispikermaa
  5 liivatelehteä
3 rkl kuumaa vettä 
Soseuta sauvasekottimella karhunvatukat ja paseeraa seos siivilän läpi. Kuumenna paseerattu karhunvatukkasose kattilassa kuumaksi. Sekoita maissitärkkelysjauhot ja 2 rkl vettä. Vatkaa maissitärkkelysseos kiehuvan marjasoseen joukkoon. Keitä kunnes karhunvatukkasose paksunee (n. 1-2 minuuttia). Ota kattila pois levyltä ja laita se esim. kylmää vettä sisältävään altaaseen jäähtymään.
Sillä aikaa kun marjasose jäähtyy, tee sveitsiläinen marenki. Laita valkuaiset ja sokeri metallikulhoon ja kulho vettä sisältävän kattilan päälle. Vesi ei saa ylettyä kulhon pohjaan, vaan kuuma vesihöyry kuumentaa kulhon. Laita levy päälle ja anna veden kiehua. Vatkaa valkuaisia ja sokeria vispilällä, kunnes sokeri sulaa ja seos on kädelle kuumaa. Lämpötila on tällöin n. 60 astetta eli lämpötila, jossa valkuaiset kypsyvät. Ota seos pois levyltä ja vatkaa sitä sähkövatkaimella tai yleiskoneella, kunnes se jäähtyy ja on paksua ja kiiltävää (n. 5-10 minuuttia). 
Laita liivatelehdet kylmään veteen turpoamaan 7 minuutiksi. Vatkaa tällä välin vispikerma vaahdoksi. Kuumenna 1 rkl vettä ja liuota liivatelehdet joukkoon. Sekoita liivateseos jäähtyneeseen karhunvatukkasoseeseen. Lisää marjasose sveitsiläiseen marenkiin varovasti käännellen. Lisää joukkoon myös kermavaahto varovasti käännellen. 
Laita ensimmäinen kakkupohja lautaselle irtopohjavuoan reunojen sisään, tukevan aluspahvin päälle. Kakusta tulee korkea, joten matalan kakkuvuoan reunat on hyvä vuorata reunakalvoilla. Kaada puolet täyteestä pohjan päälle. Asettele kokonaiset karhunvatukat vuoan reunoille vieri viereen. 
Laita päälle toinen pohjalevy. Kaada loput täytteestä pohjan päälle taas ja laita karhunvatukoita reunoille. Laita päälle viimeinen pohjapala. Vie kakku jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi tai pakkaseen reiluksi tunniksi. 
Tee seuraavaksi kakun päälle valutettava suklaaganache:
 
200 g tummaa suklaata
1,5 dl kermaa
 3 rkl glukoosisiirappia
pieni nokare voita
Pilko suklaa kulhoon.
Lämmitä kerma ja glukoosisiirappi kattilassa.
Kaada kuuma kermaseos suklaapalojen päälle.
Anna seisoa hetki ja sekoita tasaiseksi.
Lisää nokare huoneenlämpöistä voita ja sekoita voi ganacheen.
Valuta ganachea kakun päälle ja levitä lastalla varoen reunoja kohti. Anna valua hiukan reunojen yli.
Koristele marjoilla.


Kakku kuulemani mukaan maistui ja hävisi juhlijoiden lautasilta. 
Olin itsekin tyytyväinen kakkuun, koska oli ensimmäinen kerta kun kokeilin tuollaista marenkista täytettä. 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti