Tyrni ei ole mielestäni marjoista mikään herkullisin sellaisenaan, mutta siitäkin saa aivan hurjan herkullisia leivonnaisia loihdittua. Blogista nimeltä Makea maailma otin kokeilun alle ihanan näköisenkin juustokakun, jossa pääraaka-aineena on tyrni. Hieman muokkasin reseptiä, kuten tapanani yleensä on. Tykkäsin kakusta kovastikin ja se kuului maistuneen myös ystäväni perheelle, jonne sellainen tilattiin.
Brownie-pohja
200 g tummaa suklaata
150 g voita
2,5 dl sokeria
150 g voita
2,5 dl sokeria
½ tl suolaa
3 munaa
1,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl kaakaojauhetta
1 rkl vaniljasokeria
3 munaa
1,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl kaakaojauhetta
1 rkl vaniljasokeria
Sulata suklaa vesihauteessa. Lisää voi ja sekoita, kunnes voi on sulanut. Sekoita keskenään sokeri, suola, vaniljasokeri, vehnäjauhot ja kaakaojauhe. Sekoita näiden joukkoon munat. Lisää joukkoon suklaavoiseos ja kääntele taikina tasaiseksi.
Levitä leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan, jonka koko on noin 15x30 cm. Paista 175 asteessa 20-30 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ja leikkaa irtopohjavuoan kokoinen pala.
Aseta puhtaaseen irtopohjavuokaan leivinpaperi ja reunakalvo. Laita brownie varovasti vuoan pohjalle. Tee mousse.
Tyrnimousse
2 dl tyrnisosetta (n. 3,5 dl marjoja)
2,5 dl Flora vispiä
1,5 rkl tyrnijauhetta
300g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl sokeria (tai oman maun mukaan)
2 tl vaniljasokeria
1 tl vaniljajauhetta
7 liivatelehteä
Vatkaa Flora vispi vaahdoksi ja laita jääkaappiin odottamaan.
Sekoita keskenään tyrni- ja vaniljajauhe,
tuorejuusto ja sokerit. Anna liivatteiden pehmetä hetken kylmässä
vedessä. Lämmitä tyrnisosetta kattilassa ja sulata liivatelehdet sen
joukkoon. Kaada liivateseos tuorejuustomassan joukkoon ja
sekoita sähkövatkaimen pienimmällä teholla tasaiseksi. Kääntele lopuksi
kerma varovasti moussen joukkoon. Kaada seos reunakalvoilla vuorattuun irtopohjavuokaan. Anna hyytyä jääkaapissa
ainakin 2 tuntia ennen kiilteen tekoa.
Tyrnikiille
1 dl laimentamatonta tyrnimehua
2 dl kylmää vettä
2 rkl sokeria
4 liivatelehteä
Laita liivatelehdet likoamaan erilliseen kylmään veteen. Kaada
tyrnimehu, ohjeen vesimäärä ja sokerit kattilaan. Kuumenna mehua
kattilassa ja lisää pehmenneet liivatteet, mutta älä anna kiehua! Anna kiilleseoksen
jäähtyä kunnolla ennen kuin kaadat sen juustokakun päälle. Sekoita kiilleseosta
koko ajan jäähdyttämisen aikana, jotta kiille ei pääse hyytymään. Kaada
jäähtynyt kiille kakun päälle ja anna kakun hyytyä kaapissa ainakin
neljä tuntia.
Koristele haluamallasi tavalla. Itse käytin valkosuklaata ja tummaa suklaata sekä valkoisia nonparelleja ja pehmeitä kultakuulia.
Koristele haluamallasi tavalla. Itse käytin valkosuklaata ja tummaa suklaata sekä valkoisia nonparelleja ja pehmeitä kultakuulia.
hei. voiko tuon brownien tehdä suoraan irtopohjavuokaan, kun minulla ei ole ton kokoista uunivuokaa. :/
VastaaPoistaToki voi!
VastaaPoista