Näitä kakkuja sain kunnian tehdä tarjottavaksi Sylvi Kekkosen muistoa kunnioittaen Sylvin päivän juhlaan elokuun alussa. Toisen kakkuvaihtoehdon makuna oli mansikka-vadelma, joten ajattelin sitten ihan erilaisen makuyhdistelmän täksi toiseksi vaihtoehdoksi. Valion valmiiksi maustettu appelsiinirahka innoitti minua tämän kakun valmistukseen.
Pohjana on tuttu mehevän suklainen versio:
200 g tummaa suklaata
200 g voita
200 g vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
5 rkl kaakaojauhetta
200 g muscovadosokeria
200 g hienosokeria
3 keskikokoista kananmunaa
5 rkl mascarponejuustoa tai luonnonjogurttia
Lämmitä uuni 160 asteeseen. Voitele ja korppujauhota läpimitaltaan 26 cm
kokoinen pyöreä kakkuvuoka. Sulata suklaa ja voi mikrossa, sekoita
tasaiseksi ja jätä jäähtymään. Siivilöi sillä välin jauhot, leivinjauhe
ja kaakaojauhe toiseen kulhoon. Sekoita jauhot keskenään ja lisää
sokerit. Sekoita taas hyvin. Vatkaa munat kevyesti eri kulhossa ja lisää
mascarpone tai jogurtti. Kaada suklaa- ja munaseokset jauhokulhoon.
Hämmennä kunnes kaikki ainekset ovat sekoittuneet. Varo kumminkin
sekoittamasta liikaa. Kaada taikina kakkuvuokaan. Kopauta vuokaa pöytää
vasten, jotta ilmakuplat rikkoontuvat ja saat tasaisen päällisen. Paista
uunissa n. 80 min. tai kunnes päällys tuntuu kiinteältä. Anna kakun
jäähtyä vuoassa. Ota jäähtynyt kakku ja leikkaa kakusta kaksi kerrosta. Tähän kakkuun käytetään vain toinen kerros, joten toisesta voi tehdä muun makuisen kakun tai pakastaa vaikka.
Laita kakkukerros irtopohjavuoan pohjalle, johon olet ensin virittänyt leivinpaperin. Vuoraa reunat myös leivinpaperisuikaleilla tai reunusnauhalla.
Tee appelsiinitäyte:
4 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
2 prk appelsiinirahkaa
3 rkl sokeria
2 rkl sitruunamehua
Laita liivatelehdet kylmään veteen. Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi. Yhdistä rahka ja sokeri.
Sulata valutetut liivatelehdet kiehuvan kuumaan sitruunamehuun.
Kaada seos rahkaan ohuena nauhana hyvin sekoittaen. Lisää lopuksi
kermavaahto. Kaada täyte vuokaan suklaapohjan päälle. Tasoita pinta.
Peitä. Hyydytä kakkua jääkaapissa vähintään 3 - 4 tuntia tai pakastimessa n. 20 min.
Tee mangomousse:
5 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
2 prk mangorahkaa
½ dl Bonnen mangopyrettä
½ dl sokeria
Laita liivatelehdet kylmään veteen. Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi. Yhdistä rahka ja sokeri. Ota mangososeesta 2 rkl kattilaan ja kiehauta sose. Sulata valutetut liivatelehdet kiehuvan kuumaan soseeseen. Kaada seos lopun soseen joukkoon ohuena nauhana hyvin sekoittaen. Sekoita mangosose-liivateseos seuraavaksi rahkan sekaan. Lisää lopuksi kermavaahto nostellen. Kaada täyte vuokaan jähmettyneen appelsiinitäytteen päälle. Tasoita pinta. Hyydytä kakkua jääkaapissa vähintään 3 - 4 tuntia tai pakastimessa n. 20 min.
Irrota hyytynyt kakku vuoasta ja poista reunuspaperit tai -nauhat varovasti. Siirrä vadille. Koristele haluamallasi tavalla.
Itse käytin koristeluun tällä kertaa appelsiinikrokanttisuklaata rouheena, tuoreita appelsiiniviipaleita, sitruunamacaronseja ja mintun lehtiä.
Tee mangomousse:
5 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
2 prk mangorahkaa
½ dl Bonnen mangopyrettä
½ dl sokeria
Laita liivatelehdet kylmään veteen. Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi. Yhdistä rahka ja sokeri. Ota mangososeesta 2 rkl kattilaan ja kiehauta sose. Sulata valutetut liivatelehdet kiehuvan kuumaan soseeseen. Kaada seos lopun soseen joukkoon ohuena nauhana hyvin sekoittaen. Sekoita mangosose-liivateseos seuraavaksi rahkan sekaan. Lisää lopuksi kermavaahto nostellen. Kaada täyte vuokaan jähmettyneen appelsiinitäytteen päälle. Tasoita pinta. Hyydytä kakkua jääkaapissa vähintään 3 - 4 tuntia tai pakastimessa n. 20 min.
Irrota hyytynyt kakku vuoasta ja poista reunuspaperit tai -nauhat varovasti. Siirrä vadille. Koristele haluamallasi tavalla.
Itse käytin koristeluun tällä kertaa appelsiinikrokanttisuklaata rouheena, tuoreita appelsiiniviipaleita, sitruunamacaronseja ja mintun lehtiä.
Kuinka ko kakun voisi tehdä ilman rahkaa hlölle, joka inhoaa rahkaa yli kaiken ja maistaa vaikka sitä olisi ihan vaan pikkuruisestikin? -Mari
VastaaPoistaRahkan voi vallan hyvin jättää kokonaan pois ja lisätä kermavaahdon määrää, jolloin myös liivatetta tarvitaan tietenkin suhteessa himpun enempi. Tai sitten vaihtaa rahkan ranskankermaan esim. Itse teen useimmiten niin,että käytän vain kermavaahtoa enkä rahkaa laita lainkaan. Tulee ilmavampi ja kuohkeampi rakenne niin.
PoistaOmpa ihana resepti ja tosi kauniita kakkuja! :)
VastaaPoista