lauantai 3. tammikuuta 2015

Moussekakut

Moussekakku yhdestä lempimaustani


Saimme toivottuja ja rakkaita vieraita heti alkuvuodesta, joka tarkoittaa minulle tietenkin sitä, että pääsen leipomaan muustakin syystä kuin omasta ilostani. Niinpä päädyin raikkaaseen mustaherukkaan, joka näin joulun jälkeen on mielestäni oikein mainio vaihtoehto raskaiden ruokien vanavedessä. Tein kakun halkaisijaltaan 15 cm vuokaan, jolloin sain siitä siron, mutta kunnon korkuisen.

Pohjan tekemiseen tarvitset:
2 rkl sulatettua voita tai margariinia
2 dl sokeria
100 g mantelijauhetta
3/4 dl vehnäjauhoja
3/4 dl perunajauhoja
1½ tl unikonsiemeniä
3 kananmunaa
 2 valkuaista
2 rkl sokeria
Sulata voi ja siirrä se jäähtymään. Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Muodosta kuoppa kuivien aineiden keskelle, riko munat kuoppaan ja sekoita tasaiseksi. 
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää vaahtoon loppuvaiheessa sokeri (2 rkl). Nostele valkuaisvaahto toisen seoksen joukkoon. Lisää jäähtynyt voisula.
Kaada taikina leivinpaperin päälle pellille ja levitä tasaiseksi. Paista uunissa 210 asteessa noin 10 minuuttia. Leikkaa jäähtyneestä pohjasta irtovuokaan sopiva pala. Laita leivinpaperia irtopohjavuoan pohjalle ja halutessasi reunusmuovinauhaa reunoille. Aseta kakkupohja vuokaan paikalleen. 

Valmista mustaherukkamousse:
5 liivatelehteä
2½ dl kotimaisia mustaherukoita
4 dl kuohukermaa
1 dl sokeria
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Murskaa marjat tehosekoittimessa ja siivilöi seos sileäksi soseeksi. Kuumenna pieni määrä sosetta kattilassa. Purista liivatelehdistä vesi pois ja liuota ne kuumaan marjasoseeseen. Kaada liivateseos lopun sileän soseen sekaan ja sekoita hyvin. Jäähdytä tarvittaessa hieman. Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi ja lisää loppuvaiheessa sokeri. Nostele varovasti kaavinta apuna käyttäen marjasose vaahdotetun kerman joukkoon. Kaada täyte kakkupohjan päälle ja tasoita pinta lastalla. Laita hyytymään pakastimeen 20 min. ajaksi. Itse tein tällä kertaa niin, että laitoin ensin puolet täytteestä vuokaan ja sen päälle ohuen kerroksen mustaherukkahilloa ja sitten loput täytteestä hillon päälle. 

Kiillekerroksen tein liuottamalla 1 liivatelehden yhteen desiin mustaherukkasoseen ja mustaherukkamehun sekoitusta. Kaadoin sen hyytyneen täytteen pinnalle ja pakastin n. 20 minuuttia. Irroitin kakun vuoasta ja koristelin valkosuklaalastuilla ja granaattiomenan siemenillä. 
Maistui!





Ystävälle tehty juhlapöytään - herukkamoussekakku vadelmaisella kerroksella:



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti