torstai 14. toukokuuta 2015

Tyrniä ja appelsiinia

Pääsinpä taas paikallisten Marttojen kanssa jutustelemaan leipomisesta, kertomaan leivontaohjelmaan osallistumisesta sekä vastailemaan visaisiin kysymyksiin. Vinkkejäkin tuli annettua, toivottavasti hyviä sellaisia ja leivonnaisia tietenkin maisteltiin myös. Leivoin heille suolaisia pesto-mozzarellapiiraita, joista lupaan laittaa myös ohjetta jahka ehdin, ja makeaksi kahvipöytään valitsin lempparini moussekakun, mutta tällä kertaa taas ihan uusin makuyhdistelmin. Kakku ei ollut yhtään liian makea, melkeinpä olisi vielä voinut lisää sokeria ripsauttaa, mutta toisaalta, ei sen makeampi minusta tarvinnut ollakaan. Muuten toinen pala olisi saattanut jäädä syömättä... ;)

Reseptiä tässä: 



Tyrni-appelsiinimoussekakku


Pohja:

2 dl sokeria

100 g mantelijauhetta

50 g vehnäjauhoja

50 g perunajauhoja

2 rkl kaakaojauhetta

2 rkl voisulaa

3 kananmunaa



2 munanvalkuaista 

2 rkl sokeria

Kuumenna uuni 210 asteeseen. Sekoita kuivat aineet kulhossa. Muodosta kuoppa jauhojen keskelle ja riko munat (3 kpl) siihen. Sekoita munat jauhojen joukkoon.
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää siihen loppuvaiheessa 2 rkl sokeria. Nostele valkuaisvaahto toisen seoksen joukkoon. Lisää lopuksi jäähtynyt voisula mukaan.
Vuoraa pelti leivinpaperilla. Kaada pohjataikina pellille ja levitä tasaiseksi. Paista uunissa n. 10 minuuttia. Jäähdytä ja leikkaa pohjasta tarvitsemasi kokoinen pala = irtopohjavuoan pohja. Laita voipaperia irtopohjavuoan pohjalle ja reunusmuovinauhaa tai leivinpaperia reunoille. Aseta sitten kakkupohja vuoan pohjalle.
Valmista  ensimmäinen täyte.

Täyte 1:

4 dl tyrnimarjoja

8 liivatetta

6,5 dl kuohukermaa

1,5 dl sokeria

Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään. Murskaa tyrnimarjat blenderissä ja siivilöi seos. Säästä sileä marjasose. Kuumenna pieni määrä sosetta kattilassa ja liuota vedestä puristetut liivatteet kuumaan marjasoseeseen. Kaada se lopun marjasoseen sekaan ja sekoita.  Anna jäähtyä hieman.
Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi ja lisää lopuksi sokeri mukaan. Nostele varovasti kaavinta apuna käyttäen jäähtynyt tyrnimarjasose vaahdotetun kerman joukkoon. Kaada tasaisesti pohjan päälle, tasoita pinta lastalla ja laita pakastimeen 20 minuutiksi.  Tee sillä aikaa toinen täyte.

Täyte 2:

4 dl vispikermaa

200 g ranskankermaa

250 g maitorahkaa

2 dl sokeria

5 liivatelehteä

½ tl raastettua vaniljatankoa (Bourbon)

2 appelsiinin puristettu mehu ja hedelmäliha

Laita liivatteet kylmään veteen pehmenemään. Vatkaa kerma raastetun vaniljatangon kera vaahdoksi. Ota appelsiinimehusta 2 rkl kattilaan. Sekoita loput appelsiinimehusta ja hedelmäliha ranskankerman ja rahkan joukkoon. Mausta sokerilla. Kuumenna appelsiinimehu  kiehuvaksi. Sulata liivatteet mehuun ja jäähdytä hetki. Lisää liivateliemi ohuena  nauhana ranskankerma-rahkaseokseen koko ajan sekoittaen voimakkaasti. Kääntele sitten kermavaahto varoen mukaan.
Ota kakku pakastimesta. Kaada appelsiinitäyte vuokaan niiden päälle. Tasoita pinta lastalla ja laita uudelleen pakastimeen.
Valmista kiille.

Kiille:

1 dl tyrnisosetta

1 dl appelsiinimehua

 ½ dl tai maun mukaan sokeria

3 liivatelehteä

Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan. Sekoita tyrnisose ja appelsiinimehu keskenään. Ota osa soseesta kattilaan, lisää sokeri ja kuumenna kiehuvaksi. Liuota puristetut liivatteet ja sekoita liivateseos lopun marjasoseen kanssa. Anna jäähtyä ja kaada sitten jähmettyneen täytteen päälle. Laita takaisin pakastimeen.
Koristele haluamallasi tavalla.


Keltainen toukokuu!
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti