Pääsinpä taas paikallisten Marttojen kanssa jutustelemaan leipomisesta, kertomaan leivontaohjelmaan osallistumisesta sekä vastailemaan visaisiin kysymyksiin. Vinkkejäkin tuli annettua, toivottavasti hyviä sellaisia ja leivonnaisia tietenkin maisteltiin myös. Leivoin heille suolaisia pesto-mozzarellapiiraita, joista lupaan laittaa myös ohjetta jahka ehdin, ja makeaksi kahvipöytään valitsin lempparini moussekakun, mutta tällä kertaa taas ihan uusin makuyhdistelmin. Kakku ei ollut yhtään liian makea, melkeinpä olisi vielä voinut lisää sokeria ripsauttaa, mutta toisaalta, ei sen makeampi minusta tarvinnut ollakaan. Muuten toinen pala olisi saattanut jäädä syömättä... ;)
Reseptiä tässä:
Reseptiä tässä:
Pohja:
2 dl sokeria
100 g mantelijauhetta
50 g vehnäjauhoja
50 g perunajauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
2 rkl voisulaa
3 kananmunaa
2 munanvalkuaista
2 rkl sokeria
Kuumenna uuni 210 asteeseen. Sekoita kuivat aineet kulhossa.
Muodosta kuoppa jauhojen keskelle ja riko munat (3 kpl) siihen. Sekoita munat
jauhojen joukkoon.
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää siihen
loppuvaiheessa 2 rkl sokeria. Nostele valkuaisvaahto toisen seoksen joukkoon.
Lisää lopuksi jäähtynyt voisula mukaan.
Vuoraa pelti leivinpaperilla. Kaada pohjataikina pellille ja
levitä tasaiseksi. Paista uunissa n. 10 minuuttia. Jäähdytä ja leikkaa pohjasta
tarvitsemasi kokoinen pala = irtopohjavuoan pohja. Laita voipaperia
irtopohjavuoan pohjalle ja reunusmuovinauhaa tai leivinpaperia reunoille. Aseta
sitten kakkupohja vuoan pohjalle.
Valmista ensimmäinen
täyte.
Täyte 1:
4 dl tyrnimarjoja
8 liivatetta
6,5 dl kuohukermaa
1,5 dl sokeria
Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään. Murskaa
tyrnimarjat blenderissä ja siivilöi seos. Säästä sileä marjasose. Kuumenna
pieni määrä sosetta kattilassa ja liuota vedestä puristetut liivatteet kuumaan
marjasoseeseen. Kaada se lopun marjasoseen sekaan ja sekoita. Anna jäähtyä hieman.
Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi ja lisää lopuksi sokeri
mukaan. Nostele varovasti kaavinta apuna käyttäen jäähtynyt tyrnimarjasose
vaahdotetun kerman joukkoon. Kaada tasaisesti pohjan päälle, tasoita pinta
lastalla ja laita pakastimeen 20 minuutiksi.
Tee sillä aikaa toinen täyte.
Täyte 2:
4 dl vispikermaa
200 g ranskankermaa
250 g maitorahkaa
2 dl sokeria
5 liivatelehteä
½ tl raastettua vaniljatankoa (Bourbon)
2 appelsiinin puristettu mehu ja hedelmäliha
Laita liivatteet kylmään veteen pehmenemään. Vatkaa kerma
raastetun vaniljatangon kera vaahdoksi. Ota appelsiinimehusta 2 rkl kattilaan.
Sekoita loput appelsiinimehusta ja hedelmäliha ranskankerman ja rahkan
joukkoon. Mausta sokerilla. Kuumenna appelsiinimehu kiehuvaksi. Sulata liivatteet mehuun ja
jäähdytä hetki. Lisää liivateliemi ohuena
nauhana ranskankerma-rahkaseokseen koko ajan sekoittaen voimakkaasti.
Kääntele sitten kermavaahto varoen mukaan.
Ota kakku pakastimesta. Kaada appelsiinitäyte vuokaan niiden
päälle. Tasoita pinta lastalla ja laita uudelleen pakastimeen.
Valmista kiille.
Kiille:
1 dl tyrnisosetta
1 dl appelsiinimehua
½ dl tai maun mukaan
sokeria
3 liivatelehteä
Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan. Sekoita tyrnisose
ja appelsiinimehu keskenään. Ota osa soseesta kattilaan, lisää sokeri ja
kuumenna kiehuvaksi. Liuota puristetut liivatteet ja sekoita liivateseos lopun
marjasoseen kanssa. Anna jäähtyä ja kaada sitten jähmettyneen täytteen päälle.
Laita takaisin pakastimeen.
Koristele haluamallasi tavalla.
Keltainen toukokuu!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti