torstai 7. tammikuuta 2016

Vanhan hyvän ajan lihapiirakka


Muistan lapsuudestani elävästi, kuinka äiti joskus viikonloppuisin teki lihapiirakkaa. Myös mammani luona olen sitä saanut. Joskus lohiversionakin, mutta useimmiten jauheliha-riisi-kananmuna- yhdistelmällä. Herkku-elämys oli vahva, sillä voin vieläkin silmät kiinni laittaessani muistaa, kuinka ihanalle piirakka tuoksuikaan hetki sitten uunista nostettuna, palanen lautasellani odottamassa ja kylmä maitolasi lautasen vieressä. Ja maku oli aivan taivaallinen pienen ihmisenkin mielestä! Äiti teki piirakan usein voitaikinasta, tällä kertaa minä tein voitaikinan rahkalla pohjaksi piirakallemme. 


Rahkavoitaikina
250 g voita
270 g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
250 g maitorahkaa

Nypi jauhot, leivinjauhe ja rasva ryynimäiseksi seokseksi. Lisää mukaan rahka ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Laita taikina kovettumaan kylmään muutamaksi tunniksi, jolloin sitä on helpompi käsitellä. 


Lihaisa täyte
2½ dl keitettyä riisiä 
250 g hirvenjauhelihaa / naudankin toki käy (tai voihan sen lihan jättää vaikka kokonaan pois)
1 sipuli hienonnettuna
3 keitettyä kananmunaa hienonnettuna
suolaa, mustapippuria, paprikajauhetta, aromisuolaa niin halutessaan
½ dl kevytkermaa

Ruskista jauheliha hienonnetun sipulin kanssa pannulla. Sekoita siihen keitetty riisi ja hienonnetut kananmunat sekä kerma. Mausta riittävästi ja käytä siihen haluamiasi mausteita.

Kauli taikina leivinpaperin päällä. Levitä täytettä puolelle taikinalle ja taita toinen taikinapuoli ns. kanneksi täytepuolen päälle. Venytä hieman kansitaikinaa, jotta saat sen taiteltua siististi piirakan alle. Pistele piirakan päällistä haarukalla sieltä täältä ja voitele sitten kananmunalla kauniin kiiltävän ja ruskean pinnan aikaansaamiseksi. 

Paista 200 asteessa n. 20 - 25 min. Seuraa paiston loppuvaiheessa, jottei pinta tummu liikaa. Nauti uunituoreena!







2 kommenttia:

  1. Kokkeileppa korvata keitetty muna raa'alla, ei oo ihan niin murusta syötävää. Ite tein vielä Kuhmossa asuessa aika usein pelireissulle evääksi, kun sillon ei vielä ollu nämä ravitsemusasiat ihan niin pinnalla kiekkopiireissä.

    VastaaPoista
  2. Oi nam, tässäpä olisi ihana viikonloppu suolainen! :P
    T: Serkusten suklaaunelma blogi

    VastaaPoista