maanantai 30. marraskuuta 2015

Jouluinen luumumoussekakku

 Viime jouluna päätin muokata perinteistä jouluaaton jälkiruokaamme hieman hienompaan ja modernimpaan suuntaan. Tavallisesti olemme herkutelleet luumurahkalla, jota ei vaan ole voinut menusta jättää pois, kun kaikki sitä haluavat. Silloinkaan en sitä halunnut kokonaan unohtaa, tuunata vain. Ja tällainen resepti syntyi:


Jouluinen luumumoussekakku (rommilla ryyditettynä tai sitten ei)


Pohja: 

4 kananmunaa 
1 dl sokeria 
50 g mantelijauhetta 
3/4 dl vehnäjauhoja 
½ dl perunajauhoja 
3/4 tl leivinjauhetta 
2 tl kanelia 


Vatkaa munat ja sokeri kestäväksi vaahdoksi. Sekoita mantelijauhe ja muut kuivat aineet keskenään. Lisää jauhoseos vaahdon joukkoon varovasti nostellen. Levitä taikina voidellun leivinpaperin päälle uunipannulle tasaiseksi. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla 7- 10 minuuttia. Kumoa valmis torttupohja sokeroidun leivinpaperin päälle. Leikkaa kakkupohjasta irtopohjavuoan kokoinen pala ja aseta se vuoan pohjalle. Vuoraa vuoan reunat leivinpaperisuikaleilla tai reunusmuovinauhalla (saa leivontatarvikeliikkeistä). Tee täyte.  


Täyte: 

5 liivatelehteä 
1 rkl vettä 
1½ tl rommiaromia (tai maun mukaan) 
1 dl luumumarmelaadia 
4 dl kuohukermaa 
½ dl sokeria (tai maun mukaan) 

2 rkl luumusosetta (esim. Piltti) 


Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen 7 minuutiksi. Sekoita rommiaromi luumumarmelaadin joukkoon. Kuumenna vesi kattilassa. Purista liivatelehdistä vesi pois ja liuota ne kuumaan nesteeseen. Kaada liivateseos luumumarmelaadin joukkoon ja sekoita hyvin. Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi ja lisää loppuvaiheessa sokeri. Tarkista maku. Nostele varovasti kaavinta apuna käyttäen luumuseos vaahdotetun kerman joukkoon. Kaada täyte kakkupohjan päälle ja tasoita pinta lastalla. Pudota lusikalla luumusosetta kakun pinnalle pieniksi nokareiksi. Vedä coctailtikulla nokareen läpi, jolloin saat kauniita sydämen muotoisia koristeita päälle. Laita hyytymään pakastimeen noin 20 min. ajaksi. 

Kun täyte on hyytynyt, irroita kakku vuoasta ja ota reunapaperit tai –nauhat varovasti pois. Koristele halutessasi kermavaahdolla ja esim. tuoreilla viikunan lohkoilla.  






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti