maanantai 16. maaliskuuta 2015

Tomaatti-mozzarellapiiraat pinaattipestolla

Lupauduin leipomaan erääseen tilaisuuteen suolaisia pikkupiiraita. Mietin pitkään, että mitä täytteitä käyttäisin, kun toiveena oli kuitenkin kaikille sopiva kasvis-vaihtoehto. Fetaa ja pinaattia mietin ensin toden teolla, mutta sitten päädyinkin tomaatin ja mozzarellan yhdistelmään, joka on yksi henkilökohtaisista suosikeistani. Halusin mukaan myös jotain minullekin ihan uutta ja niinpä päätin kokeilla ensimmäistä kertaa pestoa pinaatista tehtynä. Leipominen oli jotenkin jännittävämpää kuin pitkiin aikoihin. Reseptillä sain tehtyä 14 pientä ja söpöä piirasta, jotka maistuivat herkullisilta.


Pohjataikina:
100 g voita tai margariinia
½ tl suolaa
1 rkl tummaa siirappia
3 dl täysjyväspelttijauhoja
2 rkl vehnäjauhoja
1 rkl vettä 

Nypi huoneenlämpöinen voi tai margariini, suola, tumma siirappi ja vehnä- sekä spelttijauhot murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita vain sen verran, että taikina on tasainen.
Nosta taikina jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.


Pinaattipesto:

80g tuoretta pinaattia
2 valkosipulinkynttä

0,7 dl pinjansiemeniä

0,4 dl oliiviöljyä

40 g parmesania

2-3 rkl pinaatin keitinlientä

suolaa hyppysellinen

pippuria

1 rkl sitruunamehua
Keitä pinaatinlehtiä muutama minuuttia ja valuta ylimääräinen vesi pois siivilän avulla. Paahda pinjansiemenet kullanruskeiksi kuivalla kuumalla pannulla. Viipaloi valkosipulinkynnet, lisää pannuun tilkka oliiviöljyä ja paista siemeniä, valkosipulia ja pinaattia hetki. Raasta juusto. Sekoita pinaatti-siemenseos, juusto ja öljy sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi. Lisää hieman keitinlientä, jotta pesto notkistuu. Mausta suolalla ja pippurilla sekä sitruunamehulla. 

Täyte:
3 tomaattia
150g mozzarellajuustoa
2 rkl pinaattipestoa
½ dl kuohukermaa
1 kananmuna
2 rkl juustoraastetta

Kuutioi pieneksi tomaatit ja mozzarella. Lisää joukkoon pesto ja sekoita. Anna maustua kylmässä taikinan työstämisen ajan. Sekoita toisessa kulhossa kerma, kananmuna ja juustoraaste keskenään.

Jaa taikina 14 yhtä suureen osaan. Voitele muffinipelti. Painele taikinapalat metallisen muffinipellin koloihin. Esipaista 225-asteisessa uunissa keskiritilätasolla noin 5-7 minuuttia.
Jaa täyte koloihin ja jaa kermaseos päälle.
Jatka kypsentämistä 200-asteisen uunin keskiritilätasolla noin 20 minuuttia, tai kunnes piiraat ovat hyytyneet ja kauniin värisiä.
Koristele hieman jäähtyneet piiraat lusikallisella pinaattipestoa. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti